Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-08@23:02:07 GMT

بيماري چشمي تراخم (علائم و درمان بيماري تراخم)

تاریخ انتشار: ۲۷ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۰۹۰۴۵۸

بيماري چشمي تراخم (علائم و درمان بيماري تراخم)

خبرگزاري آريا -

بيماري تراخم سبب آسيب به قرنيه چشم مي شود
تراخم يک بيماري عفوني ناشي از باکتري کلاميديازيس است. اين عفونت موجب يک سفت شدن سطح داخلي پلک مي‌شود. اين سفت شدن مي‌تواند منجر به درد چشم، شکنندگي سطح بيروني يا قرنيه چشم‌ها، و احتمالاً کوري شود.
تراخم(trachoma) که ورم ملتحمه گرانول(granular conjunctivitis)، چشم درد مصري (Egyptian ophthalmia) نيز ناميده مي‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تراخم نوعي عفونت مزمن چشمي است که موجب التهاب و ايجاد ترشح چرکي در چشم مي‌شود.
طولاني شدن بيماري تراخم و تاخير در درمان اين بيماري از عواملي است که منجر به از دست دادن قسمتي از بينايي و يا نابينايي کامل فرد خواهد شد. در واقع تراخم شايع ترين علت کوري چشم به دليل عفونت بخصوص در جوامع در حال توسعه نيافته است.
اين عفونت چشمي شديد و مزمن در مناطق فقير با سطح بهداشت پايين، مناطق گرم و خشک، آب و هواي همراه با گرد و خاک و در کشورهاي در حال توسعه و البته در زنان شايع­تر است و با وجود اينکه بيماري خوشبختانه در حال ريشه کن شدن است، هنوز مهمترين علت کوري در افراد مسن مناطق مذکور به حساب مي­آيد. تراخم دو مرحله دارد:
مرحله اول، عفونت فعال ملتحمه چشم توسط باکتري کلاميديا تراکوماتيس است. اين مرحله از بيماري بسيار مسري است.
در مرحله دوم، بيماري سبب آسيب به قرنيه چشم مي شود.

تراخم يک بيماري عفوني ناشي از باکتري کلاميديازيس است
علل و عوامل خطرساز
تعداد زيادي ميکروب، باکتري و ويروس از طريق دست آلوده، آب آلوده، حوله، گردوغبار، مگس و اشياي مختلف به چشم منتقل شده و باعث ايجاد عفونت و التهاب مي‌شوند. به عبارتي انتقال اين بيماري با تماس مستقيم صورت مي گيرد. بنابراين تماس کودکان، والدين و اعضاي خانواده به راحتي موجب انتقال بيماري خواهد شد.
بنابراين افراد خانواده نيز بايد توسط پزشک معاينه شوند. در عين حال، باکتري مي تواند به وسيله استفاده از وسايل شخصي مشترک مثل حوله، پتو يا بالش مشترک نيز انتقال يابد. به علاوه نوعي مگس نيز که قادر به تخمگذاري روي صورت انسان است، مي تواند ناقل اين باکتري باشد.
عوامل خطر تراخم
عواملي که احتمال ابتلا به بيماري تراخم را افزايش مي دهند شامل موارد زير است:
• عدم رعايت بهداشت فردي
• دفع نامناسب زباله و فضولات
• در دسترس نبودن آب کافي جهت شستشو
• استفاده از بستر مشترک
• تماس نزديک با حيوانات

پيشگيري از بيماري تراخم از طريق رعايت بهداشت فردي امکان پذير است
علائم تراخم
علائم اوليه بيماري شامل درد و ورم پلک ها، ترشح، اشک ريزش، ترس از نور، پرخوني چشم و تاري ديد هستند. تمامي نشانه هاي تراخم در پلک فوقاني، قسمت بالايي ملتحمه و قرنيه شديدتر از قسمت پاييني است. در صورت عدم درمان در اين مرحله، به تدريج عروق خوني روي قرنيه رشد خواهند کرد.
در اثر تکرار عفونت، عوارضي چون اشک ريزش، افتادگي پلک، انسداد مجاري اشک و برگشتن مژه ها به داخل پلک بيمار را درگير خواهد کرد. معمولا يک هفته بعد از تماس، علائم بيماري به تدريج بروز خواهند کرد.
شروع بيماري در کودکان يا شيرخواران آهسته است و ممکن است بيمار با عوارض کم يا بدون عوارض بهبود يابد. اما بيماري در بالغين به صورت شديد آغاز مي شود و عوارض زودتر بوجود مي آيد.

تراخم نوعي عفونت مزمن چشمي است که موجب ايجاد ترشح چرکي در چشم مي‌شود
عوارض تراخم
عفونت هاي مکرر چشم سبب متورم شدن ريشه مژه ها و برگشتن مژه ها به سمت داخل چشم در نتيجه خراش دادن قرنيه مي شود. اين خراش دردناک بوده و سبب اسکار روي قرنيه و در نهايت کدر شدن آن مي شود.
عفونت مکرر، گسترده و درمان نشده منجر به کوري خواهد شد، حال آنکه درمان به موقع بيماري، فرد را از کوري نجات خواهد داد.

عفونت مکرر، گسترده و درمان نشده منجر به کوري خواهد شد
درمان تراخم
درمان تراخم در صورت عدم رعايت بهداشت محيط و فردي، کاري مفيد نخواهد بود و بيماري مجدداً بروز خواهد کرد. جهت درمان از روش هاي زير استفاده مي شود:
درمان طبي: در مراحل اوليه تراخم، درمان توسط آنتي بيوتيک خوراکي به تنهايي جهت ريشه کردن تراخم کافي است. تمام خانواده بايد همزمان درمان شوند.
درمان جراحي: در مراحل بعدي تراخم، که شامل دردناک شدن چشم و بروز ناهنجاري هاي پلکي است، جراحي احتياج مي باشد. همچنين در مواردي که قرنيه کدر شده و سبب اختلال ديد مي شود، پيوند قرنيه جهت بهبود ديد مي تواند کمک کننده باشد، ولي نتيجه ممکن است بسيار خوب نباشد.

درمان تراخم در صورت عدم رعايت بهداشت محيط و فردي، کاري مفيد نخواهد بود
پيشگيري از تراخم
تراخم بيماري قابل پيشگيري است. پيشگيري از اين بيماري از طريق رعايت بهداشت فردي امکان پذير است. در مواقعي که به دليل گردوغبار و آلودگي، مخاط چشم تحريک و سبب ايجاد ترشح مي‌شود، مي‌توان ابتدا با چاي دم‌کرده و صاف شده چند بار چشم را شست و شو داد تا گردوغبار از چشم خارج گردد. در صورتي که با شستشو با چاي، ترشحات و تحريکات چشم برطرف نشد، فرد بايد به پزشک مراجعه کند.
1- اگر به نواحي که تراخم همه گير است مسافرت مي کنيد، بهداشت فردي را رعايت کنيد.
2- چنانچه به سبب ابتلا به تراخم درمان آنتي بيوتيکي شده ايد و يا جراحي داشته ايد، احتمال ابتلاي مجدد را در نظر داشته باشيد و در صورت بروز هر گونه مشکل با پزشک خود مشورت کنيد.
3- از ماليدن چشم هاي خود پرهيز کنيد، مگر اينکه دست هاي خود را شسته باشيد.
4- هر روز حوله و لباس هاي خود را عوض کرده و بشوييد و از وسايل شخصي ديگران استفاده نکنيد.
5- روبالشي خود را هر روز عوض کنيد.
6- از لوازم آرايشي چشم ها بخصوص سرمه و ريمل استفاده نکنيد.
7- هيچگاه از لوازم آرايش چشم ديگران استفاده نکنيد.
8- دستورات پزشک خود را جهت استفاده از لنزهاي چشمي به دقت و درستي ادامه دهيد.
9- اگر فرزند شما به تراخم مبتلا شده، از تماس فرزند خود با ديگر بچه ها جلوگيري کنيد.
10- رعايت بهداشت محيط جهت جلوگيري از انتقال عفونت توسط پشه ها و مگس الزامي است.
گردآوري: بخش سلامت بيتوته